Neem voor vragen en opmerkingen contact op via info@varkensinnood.nl.
Zoete aardappel, boerenkool en pikante kikkererwten met citroen-amandeldressing
Dit recept komt uit het kookboek Vega feest van Nina Olsson
Deze machtige salade heeft een heleboel smaken en texturen. De geslonken boerenkool en zachte zoete aardappel vormen een perfecte combinatie met de pikante, geroosterde kikkererwten. De granaatappelpitjes en rode ui maken deze weelderige salade subliem af.
Verhit de oven tot 230 °C/gasovenstand 8 en bekleed één of twee bakplaten met bakpapier. Hussel de partjes zoete aardappel in een kom met 1 eetlepel van de olijfolie, het zout en de komijn door elkaar. Hussel de kikkererwten in een andere kom met de resterende olijfolie, het paprikapoeder en de chilivlokken door elkaar. Spreid de partjes aardappel en de kikkererwten gescheiden op de plaat (of platen) uit en rooster ze 30 minuten.
Verhit een koekenpan op matig hoog vuur, sprenkel er een scheutje olijfolie in en bak de boerenkool of cavolo nero tot de blaadjes geslonken zijn. Strooi er een snufje peper en zout op.
Klop de ingrediënten voor de citroen-amandeldressing met een handmixer in een kan door elkaar.
Hussel alles in een grote slakom door elkaar en serveer de salade met de dressing.
Vega feest van Nina Olsson
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
voor 4 personen
zoete aardappel en pikante kikkererwten:
1 middelgrote zoete aardappel, geschild en in kleine partjes
2 el olijfolie
zout, naar smaak
½ tl gemalen komijn
een blik van 400 g kikkererwten, uitgelekt, gespoeld en drooggedept
½ tl zoet paprikapoeder
¼ tl chilivlokken
kool:
olijfolie, om in te bakken
75 g boerenkool of cavolo nero (zwarte bladkool), zonder steeltjes en gehakt
zout en zwarte peper uit de molen, naar smaak
citroen-amandeldressing:
150 ml plantaardige melk
3 el amandelboter
2 el shoyu-sojasaus of tamarisaus
1 tl citroensap
2 tenen knoflook
1 tl honing of agavesiroop
½ tl geperste knoflook (of geraspte verse gember, als variatie)
overige sla-ingrediënten:
3 el granaatappelpitjes
75 g babyspinazieblaadjes
2 wortels, julienne gesneden
½ rode ui, in ringen
avocado, in plakjes (desgewenst)
2 plakjes radijs, als decoratie (desgewenst)
VE Gebruik agavesiroop.
GV Gebruik tamarisaus.