Let op! De DierenwelzijnsCheck wordt sinds 2021 niet meer actief bijgehouden en de informatie op de site kan gedateerd zijn.
Neem voor vragen en opmerkingen contact op via info@varkensinnood.nl.

Gemeente Amsterdam wil diervriendelijker gaan eten, scoort nu nog onvoldoende

Wethouder Laurens Ivens wil dat Amsterdam over gaat op een ander voedselsysteem. De stad moet gezonder, duurzamer én diervriendelijker gaan eten. En niet alleen de Amsterdammers moeten over op dit dieet, ook de gemeente zelf gaat anders eten. Maar helaas is dat nog toekomstmuziek, want de gemeente doet het nog slecht op het gebied van dierenwelzijn. 

In een brief aan de gemeenteraad schrijft wethouder Ivens dat een “ingrijpende verandering” in het voedselsysteem nodig is. Volgens de wethouder leven we momenteel in een samenleving die niet gezond of duurzaam is. De manier waarop we nu eten zorgt ook voor dierenleed, schrijft de wethouder.

Eiwittransitie
Daarom pleit Ivens onder andere voor een eiwittransitie: meer plantaardige eiwitten en minder vlees en zuivel. Dit heeft positieve effecten op dierenwelzijn, het klimaat en de gezondheid van Amsterdammers. Ivens wil onder andere ongezond eten weren bij kiosken rondom scholen, ongezonde voedselreclames beperken en initiatieven ondersteunen die zich richten op plantaardig eten.

Ook wil de gemeente zelf een voorbeeldfunctie zijn door haar inkoopbeleid aan te passen. De Partij voor de Dieren pleit al jaren voor meer plantaardige consumptie op het Stadhuis. Ambtenaren zouden dan van tevoren moeten aangeven wanneer ze vlees, vis of zuivel willen, in plaats van dat dit standaard wordt aangeboden.

Lunch in het Stadhuis
Het Stadhuis is nu nog niet de meest diervriendelijke plek om te eten. Wij hielden de gemeente lunch in de week van 7 augustus bij en gaven deze een score op dierenwelzijn. Met een 5,7 is er nog genoeg ruimte voor verbetering. Zo bevat nu nog de helft van de lunchopties vlees of vis.

De linkse en groene coalitie is het aan haar kiezers verplicht om het niet alleen bij woorden te houden en om in de eigen ruimten te zorgen voor diervriendelijke ingrediënten. Dat mag niet veel langer meer duren, dus de toegezegde transitie naar een diervriendelijk menu per 1 januari 2020 had van ons best sneller gekund.

Wil je weten hoe een lunch bij de gemeente eruit ziet en hoe de gerechten scoren op dierenwelzijn? Kijk dan hier

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Ontvang meer informatie over onze acties en petities