Neem voor vragen en opmerkingen contact op via info@varkensinnood.nl.
Mangocheesecake van Nina Olsson
Dit recept komt uit het kookboek Vega feest van Nina Olsson
Halfbevroren taarten zonder bakken zijn bij mij vaste prik op warme zomerdagen, en voor maximale flexibiliteit is dit recept zowel veganistisch als glutenvrij. De van nature zoete, kleverige dadels fungeren als bindmiddel voor de nootjes, en als je er een snufje zout bij doet, krijgen ze een haast karamelachtige kwaliteit. De gladde, smeuïge vulling vormt een briljant contrast met de bodem. Kokosolie wordt veel in rauwe taarten gebruikt omdat het op lage temperaturen stolt, waardoor de vulling in de koelkast lekker stijf wordt.
Doe de noten voor de bodem in een keukenmachine en pulseer ze tot grove kruimels. Voeg de dadels en het zout toe, laat de machine draaien tot het mengsel korrelig en plakkerig is, en druk het in een egale laag in de bodem van een springvorm.
Doe de kokosolie voor de toplaag beetje voor beetje bij de rest van de ingrediënten in een keukenmachine en hak er een glad mengsel van. Giet het mengsel op de bodem en strijk het oppervlak glad met een spatel. Zet de taart minstens een uur in de vriezer, of tot hij stijf is. Haal de cheesecake uit de vorm en laat hem voor het serveren 20 minuten op kamertemperatuur staan.
Vega feest van Nina Olsson
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
Voor 6 personen
Bodem:
250 g gemengde geroosterde of rauwe noten, zoals amandelen en cashewnoten, ongezouten
150 g medjouldadels, zonder pit, grofgehakt
½ tl zeezout
Toplaag:
100 g kokosolie
100 g mangopulp
2 el agavesiroop
250 g rauwe cashewnoten, 2-4 uur in water geweld, uitgelekt
1 tl limoensap