Let op! De DierenwelzijnsCheck wordt sinds 2021 niet meer actief bijgehouden en de informatie op de site kan gedateerd zijn.
Neem voor vragen en opmerkingen contact op via info@varkensinnood.nl.

Dit is hoe je een heerlijke week zonder vlees hebt

gerecht

Heb je besloten dat je minder vlees wil eten maar weet je niet zo goed hoe je dit gaat aanpakken? Geen probleem, met deze tips loodsen we je door een week zonder vlees.

Wat eten we vanavond?
Om met een open deur te beginnen: vaak kun je gerechten die je al kent aanpassen door simpelweg vlees weg te laten of te vervangen door iets anders. Paddenstoelen, kikkererwten, tofu en halloumi geven jouw pasta’s en curry’s smaak en textuur in de afwezigheid van vlees. Maar maak het jezelf vooral niet te moeilijk door te proberen een Frans gerecht vol vlees om te toveren tot iets vegetarisch. Kies daarentegen voor een keuken waarbij vlees niet in het middelpunt staat. De Indiase keuken is traditioneel vegetarisch en veel gerechten uit Libanon, Israël, Thailand en Vietnam zijn ook zonder vlees.

Al je go to gerechten omgetoverd tot een vegetarische maaltijd en sta je zonder inspiratie in de supermarkt? De gratis uitgaves van supermarkten hebben steeds vaker vegetarische recepten. Zoals de Allerhande waarin afgelopen kerst vegetarische gerechten de overhand hadden.

Daarnaast ontstond er de laatste jaren een wildgroei aan vegetarische blogs en kwamen er talloze kookboeken uit die je hopelijk verder kunnen helpen. We tippen: Veg! van Hugh Fernley-Wittingstall, The Green Kitchen van David Frenkiel en Luise Vindahl Andersen, De Hippe Vegetariër van Isabel Boerdam en alle boeken van Ottolenghi.

Las Vegan

Op kantoor
Als je eenmaal vegetarische gerechten voor thuis hebt bedacht, kan de lunch op werk nog steeds voor obstakels zorgen. De gemeenteraad in Amsterdam, de Universiteit Utrecht en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen bieden inmiddels overwegend vegetarische opties bij hun lunches. Helaas is dit niet bij alle kantoren het geval.

Om ervoor te zorgen dat je elke dag een gezonde en afwisselende lunch binnenkrijgt, kun je het beste gaan preppen, oftewel het voorbereiden van je maaltijd. Het meenemen van eten naar kantoor heeft allang niet meer het suffe imago dat het ooit had. Zoek maar eens op vegetarian meal prep op Pinterest en laat je inspireren door de duizenden recepten die verschijnen. Dit is je kans om indruk te maken op je collega’s met een Mediterraanse kikkererwten salade, zwarte bonen taco’s met avocado of een falafel en hummus box.

De nieuwe generatie vleesvervangers
Genoeg geëxperimenteerd met tofu, groente en peulvruchten en ben je inmiddels toch wel toe aan iets dat weg heeft van vlees? Kies dan voor een nieuwe generatie vleesvervanger. Deze zijn inmiddels zo op vlees gaan lijken dat ze nauwelijks nog van het “echte” te onderscheiden zijn. Gebruik de kipstuckjes van de Vegetarische Slager eens in een kipsaté of introduceer de bitterballen van Jackfruit op de vrijdagmiddagborrel. Of probeer de veganistische Beyond Burger die zo op vlees lijkt dat hij zelfs “bloedt”.

Sommige mensen vragen zich wel eens af waarom vegetariërs zich alsnog wagen aan producten die zo erg op vlees lijken. Vleesvervangers zijn echter ideaal voor mensen die ervoor kiezen om vanwege morele redenen geen vlees te eten, maar de smaak hiervan wel missen. Een goede plantaardige vervanger kan helpen de overstap naar een vegetarisch dieet makkelijker te maken.

Buiten de deur
In het weekend een festival gepland maar geen idee hoe je daar je geprepte maaltijd mee naar toe gaat nemen? Maak je geen zorgen en laat je maaltijdbox maar thuis want steeds meer festivals bieden vegetarische eetopties. Muziekfestival DGTL is zelfs helemaal vleesvrij. Bij andere festivals kun je vaak terecht bij de foodtrucks van de Dutch Weed Burger, Vleesch noch Visch of Meet Jack.

En ben je na een week tijdschriften, blogs en kookboeken doornemen het koken even zat? Ga dan eens uit eten bij een restaurant waar ze een menu zonder vlees hebben. In onze restaurantwijzer vind je restaurants in Amsterdam die een (deels) vegetarische keuken hebben.

Waar je het voor doet
Vind je het ondanks deze tips toch moeilijk om vlees te laten staan? Bedenk dan nog eens waarvoor je het doet! Miljoenen dieren in de intensieve veehouderij leven in verschrikkelijke omstandigheden (link artikel misstanden). Door geen vlees te eten laat je zien dat je deze industrie niet steunt.

Ben je bang dat een week zonder vlees leidt tot tekorten? Lees dan dit artikel over plantaardig eten en gezond blijven.

Delen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Ontvang meer informatie over onze acties en petities