Let op! De DierenwelzijnsCheck wordt sinds 2021 niet meer actief bijgehouden en de informatie op de site kan gedateerd zijn.
Neem voor vragen en opmerkingen contact op via info@varkensinnood.nl.

Week Zonder Vlees 2021

Doe jij ook mee aan de Nationale Week Zonder Vlees?

Wil jij niet meewerken aan dierenleed en schrap jij vlees - deze week of veel langer - uit je menu? Wij laten zien waarom dat zo belangrijk én geweldig is. We hebben meer dan 200 producten een rapportcijfer gegeven voor dierenwelzijn. Hier kun je zien hoe dier(on)vriendelijk verschillende soorten vlees, vis, eieren en zuivel zijn en én welke heerlijke dingen je dan wél kunt eten! Voor de dieren is het van levensbelang dat we allemaal minder vlees gaan eten. Voor onszelf is het alleen maar heerlijk en gezond!

Inspiratie voor een week zonder vlees
Vegetarisch eten is niet saai, smakeloos of ingewikkeld. Kijk eens naar onze recepten pagina voor heerlijke vegetarische en vegan gerechten. Of bestel een maaltijd bij een vega(n) restaurant uit onze horecawijzer. Speciaal voor deze week schreven we tips en inspiratie voor een Week Zonder Vlees. Het is een kleine moeite, maar heeft een onvoorstelbaar positief effect op mens, dier en milieu.  Samen maken we het verschil voor de dieren en voor de toekomst van onze planeet. Elke vleeseter die één week geen vlees eet, bespaart maar liefst:

Week zonder vlees


Stop je met vlees? Dan stop jij grootschalig dierenleed! 

De gemiddelde Nederlander eet 40 kilo vlees per jaar, dat is 110 gram vlees per dag. Varkensvlees is het meest populair (50%), gevolgd door rundvlees (27%) en kip (24%). De huidige vee-industrie is erop ingesteld om zoveel en zo goedkoop mogelijk vlees te produceren. Dit zorgt ervoor dat dieren in vaak erbarmelijke omstandigheden leven. Overvolle varkensstallen, kalfjes die nooit buiten komen en martelingen bij de slacht van kippen: het zijn slechts enkele voorbeelden van de manier waarop er in de vee-industrie met dieren wordt omgaan. Lees hier meer over waarom we allemaal minder vlees zouden moeten eten. Als je een week geen vlees eet, bespaar je de dieren die anders op je bord waren beland veel dierenleed!

Vlees eten heeft grote impact op het klimaat
Naast dierenleed veroorzaakt het eten van vlees ook veel uitstoot van broeikasgassen. Het produceren van voedsel is verantwoordelijk voor 25% van alle broeikasgasuitstoot. Ruim 83% van die uitstoot komt door de productie van dierlijke voedingsmiddelen. Vlees is van alle producten de grootste vervuiler. Wij beoordeelden de klimaatbelasting van ruim 200 producten met een rapportcijfer op een schaal van één tot tien. Hier kun je zien wat de klimaatimpact is van verschillende soorten vlees, vis, eieren en zuivel én welke producten met een lage CO2-uitstoot je wel met een gerust hart kan kopen. 

Kijk voor meer informatie op Week Zonder Vlees

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Ontvang meer informatie over onze acties en petities