Neem voor vragen en opmerkingen contact op via info@varkensinnood.nl.
Kerstmenu’s supermarkten scoren slecht op dierenwelzijn
Met de feestdagen in het vooruitzicht hebben wij de kerstfolders van supermarkten beoordeeld op dierenwelzijn. De menu’s die in deze bladen staan bepalen immers voor een groot deel wat er in Nederland wordt geserveerd met kerst. Helaas prijst het overgrote deel van de supers keurmerkloos vlees en vis aan, van dieren die onder erbarmelijke omstandigheden gehouden zijn.
We beoordeelden de kerstmenu’s die in de folders van 15 supermarkten staan. Ekoplaza en Odin scoren het best op diervriendelijkheid. Als er al vlees of vis in de recepten staan, zijn het biologische producten. De Marqt volgt met biologische zuivel, eieren en vlees met minimaal een Beter Leven keurmerk 2 sterren. Plus is de enige niet biologische supermarkt die een groter aanbod van producten met een keurmerk heeft. Zij raden bijvoorbeeld wild van de Veluwe, Beter Leven keurmerk 1 ster varkensvlees en 2 sterren rundvlees aan in hun recepten.
Keurmerkloos vlees
Helaas tonen de grote supermarktketens geen diervriendelijke ambities met kerstmis. De Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Dekamarkt en Vomar vormen de middenmoot, met enkele producten met een keurmerk. Hoogvliet, Aldi, Spar, Boni, Deen en Coop stellen teleur met overwegend keurmerkloze dierlijke producten op hun kerstmenu’s.
Als vlees wel een keurmerk heeft, is dit meestal Beter Leven 1 ster. Dit scoort echter nog steeds slecht op dierenwelzijn en is niet veel beter dan regulier vlees. Varkens met 1 ster komen nooit buiten en hun staarten worden onverdoofd afgebrand. Moedervarkens staan één vijfde van hun leven in kraamkooien en worden verdoofd met hoge concentraties CO2, wat extreme paniek en ademnood veroorzaakt.
Dierenleed op het menu
Rond kerst wordt er traditioneel veel eend en kalkoen gegeten. Helaas scoren deze populaire kerstgerechten slecht op dierenwelzijn. Eend komt bijna altijd uit de intensieve veehouderij en scoort een 2,5 in onze DierenwelzijnsCheck. Deze eenden komen nooit buiten, beschikken niet over zwemwater en groeien abnormaal snel, waardoor ze kampen met veel gezondheidsproblemen. Verdoving gebeurt door middel van het dieronvriendelijke elektrische waterbad. Kalkoen zonder keurmerk scoort een 1 op dierenwelzijn. Ook zij komen nooit buiten en leven met 3 tot 6 kalkoenen per vierkante meter op hun eigen uitwerpselen. Ze hebben moeite met lopen door het grote gewicht, de snavels worden onverdoofd verwijderd en veel van hen sterven nog voor ze geslacht worden.
Een diervriendelijke kerst
Supermarkten bereiken met hun folders miljoenen Nederlanders en hebben een enorme invloed op wat er wordt geserveerd met kerst. Wij vinden het dan ook treurig om te zien dat ze voornamelijk vlees en vis zonder dierenwelzijnskeurmerk aanraden in hun recepten.
Uiteraard kunnen mensen zelf kiezen in hoeverre ze receptsuggesties opvolgen. Wij raden dan ook iedereen aan om recepten diervriendelijker te maken door het vlees te vervangen met wild of biologisch vlees of te kiezen voor vis met een MSC of ASC keurmerk.
Of kook een vegetarisch of veganistisch kerstdiner. Kijk hier voor onze recepten.