Let op! De DierenwelzijnsCheck wordt sinds 2021 niet meer actief bijgehouden en de informatie op de site kan gedateerd zijn.
Neem voor vragen en opmerkingen contact op via info@varkensinnood.nl.

Satéburger met pindamayonaise, atjar en seroendeng

Dit recept komt uit het kookboek De Vega Optie van Joke Boon. 

Een heerlijke pittige hamburger die je een goed voldaan gevoel geeft, anders laat deze satéburger zich niet omschrijven. Je maakt de burgers zoals beschreven bij het recept voor satéballetjes. Neem een broodje naar smaak. De licht pittige pindamayonaise en het garnituur maken het tot een fijn geheel. Wie het strikt vegetarisch wil neemt cassavekroepoek, kroepoek wordt namelijk van garnalenmeel gemaakt.

  • Als je kidneybonen uit pot of blik gebruikt, doe ze dan in een bolzeef, spoel af onder de kraan en laat goed uitlekken.
  • Doe ui, knoflook, pinda’s, bonen, havermout, ei, sambal en alle specerijen in de keukenmachine en draai tot een samenhangende massa.
  • Vorm 4 burgers van het mengsel. Laat 15-30 minuten opstijven in de koelkast. Je kunt ze hierna meteen bakken of tot gebruik bewaren in de koelkast. Invriezen kan ook.
  • Verhit 3 eetlepels olie in een koekenpan en bak hierin de burgers aan beide kanten in 8-10 minuten bruin.
  • Roer voor de pindamayonaise alle ingrediënten door elkaar.
  • Snij de komkommer in flinterdunne plakjes.
  • Snij het broodje open. Je kunt het broodje eventueel in een droge grillpan met de snijkanten kort (2-3 minuten) roosteren.
  • Besmeer de onderste helft van het broodje dun met de pindamayonaise en leg de komkommerplakjes er in een cirkel op.
  • Leg de gebakken satéburger op de komkommerplakjes. Schep een lepel pindamayonaise op de burger en bestrooi met een ½ eetlepel seroendeng. Leg er 1 eetlepel uitgelekte atjar op en zet dan de bovenste helft van het broodje erop. Steek er eventueel een lange prikker in, om de burger en het broodje te fixeren.
  • Serveer de burger op een bord met wat extra atjar en cassavekroepoek ernaast.
Ingrediënten

4 burgers

75 gr gekookte kidneybonen, uitgelekt
1 ui, in stukken
1 teen knoflook, gepeld
150 gr gezouten pinda’s
15 gr havermout
1 ei
½ el sambal badjak (10 gr)
¼ tl chilipoeder
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
½ tl vijfkruidenpoeder
½ tl gemberpoeder
olie om in te bakken

Pindamayonaise

2 el mayonaise of yogonaise
1 el pindakaas met of zonder stukjes, naar voorkeur of wat je in huis hebt
½ el sambal badjak
½ el ketjap manis
1 el citroensap
1 tl ketchup
4 lange prikkers

Delen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Ontvang meer informatie over onze acties en petities