Neem voor vragen en opmerkingen contact op via info@varkensinnood.nl.
Zoete aardappel dumplings in dashibouillon van Sanne Vogel
Dit recept komt ui het kookboek de Vier Seizoenen van Vogel
Zoete aardappels zijn goddelijk lekker, zitten vol mineralen en vitamine B1, B6 en C en je kunt er eindeloos veel gerechten mee maken. Je maakt er de allerlekkerste frietjes van, ze zijn heerlijk in een stamppotje en ze zijn bijna altijd geïmporteerd vanuit... Zuid-Amerika. Maar goed nieuws: sinds enkele jaren worden er op kleine schaal ook in Nederland zoete aardappels verbouwd. Ze worden halverwege oktober geoogst en ze zijn verkrijgbaar tot het eind van het jaar. Nederlandse zoete aardappels worden bijvoorbeeld verbouwd door de Limburgse tuinderij De Waog. Absoluut het proberen waard!
Verhit de geroosterde-sesamolie in een gietijzeren stoofpan. Als de olie heet is, zet je het vuur laag. Voeg de zoete aardappel, knoflook en gember toe samen met een snuf zout. Bak voor 3 minuten en schep alles steeds goed door elkaar. Als de knoflook goudbruin is voeg je 120 ml water toe. Laat het geheel op laag vuur met gesloten deksel stoven tot al het water weg gekookt is. Check of de zoete aardappel goed gaar is, meestal na 15-20 minuten. Als je de aardappel makkelijk met een vork kunt fijndrukken is hij goed. Voeg eventueel nog een klein beetje extra water toe als de aardappels meer tijd nodig hebben. Wanneer de aardappels gaar zijn, stamp je het geheel met een pureestamper tot een fijne puree.
Leg de dumplingvellen klaar en schep een volle theelepel zoeteaardappelvulling in het midden. Knijp de zijkanten dicht, als een soort buideltje. Lijm de randen dicht met wat water en zorg dat de dumplings goed afgesloten zijn.
Verwarm de dashibouillon en voeg de gember en de wortelslierten toe. Laat 5 minuten koken. Snijd de shiitakes uit de bouillon in plakjes en voeg de fijngesneden boerenkool toe aan de kokende dashibouillon. Laat nog 2 minuten koken. Breng op smaak met de mirin, het citroensap en de sojasaus. Breng het geheel opnieuw aan de kook en voeg de dumplings toe. Laat de dumplings 1 minuut meekoken, dan zijn ze gaar.
Schep de dumplings uit de bouillon en verdeel over vier borden. Leg ze met de mooie kant naar boven. Verdeel de bouillon met de groenten en shiitakes over de borden en garneer met de bosui en limoenzest.
Voor 4 personen
Voor de zoeteaardappeldumplings
2 eetl. geroosterde-sesamolie
250 g zoete aardappel, in blokjes
2 tenen knoflook, geraspt of geperst
3 cm verse gemberwortel, geraspt
zout
20 dumplingvelletjes (zie recept blz. XX of kant-en-klaar, bevroren van de toko)
Voor de dashibouillon
dashibouillon (2x de hoeveelheid van het basisrecept, zie blz. XX)
20 g verse gemberwortel, in dunne repen
40 g wortel, geschild en in julienne
2 bladeren boerenkool, fijngesneden
2 bosuien, in ringen
1 eetl. mirin
2 eetl. citroensap
4 eetl. sojasaus
Voor het garneren
1 bosui, in ringen
zest van 1 biologische limoen
Extra nodig: pureestamper