Neem voor vragen en opmerkingen contact op via info@varkensinnood.nl.
Kooi-eieren verstopt in supermarkt en horeca
Kooi-eieren zijn in de meeste supermarkten niet meer te koop als verse eieren, maar dat betekent niet dat ze niet meer worden gebruikt. De eieren zitten vaak verstopt in verwerkte producten, zoals koekjes, mayonaise en sauzen. Ook de horeca maakt nog veel gebruik van deze zeer dieronvriendelijke eieren. ‘Kooi-ei’ zul je nooit op een verpakking of menukaart zien staan, maar hoe zorg je er dan voor dat je het niet meer eet?
Wat is een kooi-ei?
Kooi-eieren zijn afkomstig van kippen uit een legbatterij. Een legbatterij bestaat uit kleine kooien, waarin kippen met achttien tot twintig kippen op één vierkante meter leven. Dit is gelijk aan ongeveer één A4’tje per kip. Natuurlijk gedrag vertonen, zoals scharrelen of een stofbad nemen, is onmogelijk: kippen in een kooisysteem staan hun hele leven op draadgaas en hebben amper bewegingsruimte. Er is geen daglicht in de stallen en de kippen komen nooit buiten. Om te voorkomen dat ze elkaar uit verveling of frustratie (dood)pikken worden de snavels gekapt. Door de grote hoeveelheid eieren die ze moeten leggen en het gebrek aan beweging raken de kippen verzwakt. Dieronvriendelijker dan dit wordt het niet. Kooi-eieren krijgen het laagste cijfer, een dikke 1, in de DierenwelzijnsCheck.
Verrijkte- en kolonie kooien
Legbatterijen zijn in Nederland om dierenwelzijnsredenen verboden. Kooi-eieren mogen echter nog wel geïmporteerd worden uit het buitenland en komen op deze manier toch bij de Nederlandse consument terecht. In Nederland worden nog wel 4,5 miljoen kippen in “verrijkte- of kolonie kooien” gehouden. Hierin hebben de kippen een heel klein beetje meer ruimte, maar het welzijn is nog steeds zó slecht dat eieren uit deze systemen ook een 1 krijgen.
Waar zit kooi-ei in?
Veel kooi-eieren worden verwerkt in voedselproducten. Omdat het in Nederland niet verplicht is om de herkomst op de verpakking te zetten, worden kooi-eieren enkel als ‘ei’ op de ingrediëntenlijst vermeld. Zo zit het bijvoorbeeld in mayonaise, koekjes, vleesvervangers, pasta en loempia’s. Een Nederlander krijgt zo ongemerkt tussen de dertig en vijfendertig kooi-eieren per jaar binnen.
Kooi-ei in de horeca
Ook in de horeca worden nog veel kooi-eieren gebruikt. De consument heeft hier geen zicht op omdat een restaurant het niet op de menukaart hoeft te vermelden. Helaas zijn er voor restaurants geen minimale dierenwelzijnsstandaarden, zoals wel voor de meeste supermarkten. Nu de horeca gesloten is vanwege het coronavirus, is de afzet van kooi-eieren flink gedaald en is ook de prijs flink onderuitgegaan.
Kooi-ei in de supermarkt: check de eicode!
De meeste grote supermarkten verkopen geen kooi-eieren meer. Helaas geldt dit niet voor alle supermarkten: kleine buurtsupers, toko’s of markten die niet zijn aangesloten bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel verkopen deze eieren vaak nog wel. Wil je voorkomen dat je per ongeluk kooi-eieren koopt, check dan de eicode die op de eieren staat. Begint de code met een 3? Dan zijn het eieren afkomstig uit een kooisysteem. Niet kopen dus!
Waar kun je op letten?
Koop je eieren in de supermarkt? Koop dan eieren met 3 Sterren van het Beter Leven Keurmerk. Maar ook al doe je nog zo je best en koop je uitsluitend Kipster-, Rondeel- of biologische eieren: de kans dat je via andere producten of in restaurants kooi-eieren binnenkrijgt is groot. Wil je zeker weten dat je geen producten met kooi-eieren eet? Kijk dan op het etiket en zoek naar producten waar bijvoorbeeld ‘vrije-uitloop-ei’ of ‘biologisch ei’ op de ingrediëntenlijst staat. Ga je uit eten? Vraag het restaurant naar de eieren ze gebruiken.
#kappenmetkooiei
Kassa en Foodwatch hebben de hashtag #kappenmetkooiei in het leven geroepen om een einde te maken aan kooi-eieren in levensmiddelen. Kom je een product tegen waarvan niet duidelijk is welke eieren zijn gebruikt? Deel de verpakking dan op social media en tag de producent. Vraag in je bericht wat voor ei er is gebruikt en waarom er niets over op de verpakking staat.