Neem voor vragen en opmerkingen contact op via info@varkensinnood.nl.
Waarom scoort vlees nooit hoger dan een 8?
Met de DierenwelzijnsCheck beoordelen wij producten op dierenwelzijn. Hoewel veel vlees uit de reguliere veehouderij komt, en dus niet erg diervriendelijk is, kwamen we ook leveranciers tegen die wél oog voor dierenwelzijn hebben. Toch scoren ook hun producten nooit hoger dan een 8. Hoe komt dit?
Scores
Voor de totstandkoming van de scores keken dierwetenschappers naar verschillende factoren. Een van die factoren is leefruimte. Zo krijgt vlees van dieren die opeen gepropt in een stal zitten een lagere score dan vlees van dieren die ruimte hebben en naar buiten kunnen. Ook werd er gekeken in hoeverre dieren hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Varkens wroeten graag in de modder, maar kunnen dit in de kale stallen in de reguliere veehouderij niet doen.
Een fatsoenlijk leven
Biologisch vlees krijgt een hoge score. Deze dieren hebben een fatsoenlijk leven: ze blijven langer bij hun moeder en kunnen naar buiten. Nog hoger scoort vlees dat komt van kleine initiatieven, varkens van vijfsterren-varkensboeren. Deze varkens beschikken over weides of stukken bos waar ze kunnen wroeten en worden pas op latere leeftijd geslacht. Wild staat bovenaan. Deze dieren leven in vrijheid, in een omgeving waar ze hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Totdat ze geschoten worden, hebben ze naar hun aard kunnen leven.
Vroegtijdige dood
En dat brengt ons bij het laatste punt. Want hoe goed het leven van sommige landbouwdieren ook was, als ze op een bord belanden, betekent het dat ze gedood zijn en vaak ook getransporteerd, wat stress met zich meebrengt. Dit is ook een van de factoren die we meenemen in de beoordeling van de DierenwelzijnsCheck. In het geval van wild worden dieren doodgeschoten na een soms stressvolle jacht, waarbij een ze soms ook niet direct dood zijn. Biologische dieren worden bovendien op dezelfde manier getransporteerd en gedood als reguliere dieren – hier worden dus geen extra eisen aan gesteld. Van de verdoving voor de slacht is bekend dat deze niet altijd effectief is of zorgt voor een lange lijdensweg, zoals bij de verdoving met CO2 waarbij dieren in ademnood komen.
Geen enkel dier wil dood, ze zijn altijd te jong en de weg naar de dood is altijd stressvol. Daarom geven wij vlees niet hoger dan een 8.
Diervriendelijk vlees bestaat niet
Wat willen wij bereiken met de DierenwelzijnsCheck? Het liefst zien we dat er geen dieren meer hoeven te sterven voor menselijke consumptie. Wij snappen echter ook dat dit niet heel snel werkelijkheid gaat worden.
Wij hopen dat mensen zoveel mogelijk kiezen voor een plantaardig, en daarmee helemaal dierenleed vrij, dieet. En als er dan vlees wordt gegeten, hopen we dat mensen zich verdiepen in het leven dat deze dieren hebben gehad. 100% diervriendelijk vlees bestaat niet, maar vlees dat komt van dieren die een redelijk goed leven hebben gehad gelukkig wel.