Neem voor vragen en opmerkingen contact op via info@varkensinnood.nl.
De opkomst van de Beyond Burger
Hij ziet eruit als vlees, smaakt als vlees en bloedt zelfs als vlees – maar is 100% plantaardig. De Beyond Burger verschijnt steeds meer op menukaarten van traditionele burgerrestaurants en in de schappen van de supermarkt. Hoe een veganistische burger dierlijk vlees overbodig gaat maken.
Beyond Meat in het kort
Ethan Brown, zoon van een melkveehouder, gaat zich wanneer hij ouder wordt, steeds meer afvragen waarom we huisdieren en productiedieren zo verschillend behandelen. Ook wordt hij zich bewust van de rol die de veehouderij speelt in de verandering van het klimaat. In 2009 richt hij Beyond Meat op. Zijn doel: de beste hamburger maken – maar dan zonder vlees.
In de jaren erna investeren steeds meer mensen in zijn bedrijf, onder wie bekendheden als Bill Gates en Leonardo DiCaprio. De eerste burgers liggen in 2013 in Amerikaanse supermarkten. Dat Browns idee enorm succesvol is, bleek toen Beyond Meat naar de beurs ging: op het hoogtepunt was het bedrijf daar 14 miljard dollar waard! In mei 2019 werd de Beyond Burger voor het eerst ook in Nederland verkocht.
Wat zit er in een Beyond Burger?
Beyond Meat wil met haar burgers vlees ‘scheiden’ van dieren. Om de perfecte burger te ontwikkelen, onderzocht het bedrijf de compositie van vlees. Vlees blijkt ruwweg uit vijf componenten te bestaan: aminozuren, lipiden, mineralen, vitaminen en water. Al die componenten zitten ook in planten. Het kost veel meer energie om via dieren planten om te zetten in proteïne (de planten zitten in het veevoer), dan om planten direct – zonder de tussenstap van dieren – om te zetten in proteïne.
Beyond Meat werkt daarom direct met de plant, er komt geen enkel dier aan te pas. Het hoge eiwitgehalte van de burgers (20 gram) komt van erwten. Verder zorgen bieten voor de rode kleur en geven kokosolie en aardappelzetmeel de burgers sappigheid en een bite.
De productie van een Beyond Burger heeft veel minder impact op het milieu dan de productie van een hamburger van vlees: er is 99% minder water, 93% minder land, 90% minder CO2 en 46% minder energie nodig! En niet geheel onbelangrijk: door vlees te maken van planten, wordt dieren verschrikkelijk leed bespaard.
Als je de burger bakt, ‘bloedt’ hij
Als over de Beyond Burger wordt geschreven, gaat het vaak over het ‘bloed’ dat vrijkomt bij het bakken. “De binnenkant smaakt, voelt, bloedt (!)”, schreef de Volkskrant. En “bloedende vegaburger komt naar Nederland” kopte het AD.
Een van de redenen waarom de Beyond Burger zo populair is in vergelijking met andere vegetarische burgers, is dat de gelijkenis met vlees zo groot is. De structuur is precies hetzelfde, en als je de burger bakt, ‘bloedt’ hij dus. Een zo goed mogelijke kopie maken van vlees was ook precies het doel van Ethan Brown. Tegen CNN zei Brown: “Wij maken een burger van vlees dat gemaakt is van planten.”
Beyond Meat wil ook het liefst dat zijn burger in de supermarkt tussen het vlees ligt, niet in het vegetarische schap. Met een burger die zó op vlees lijkt, hopen ze vleeseters ervan te overtuigen dat je niet iets hoeft op te geven als je plantaardig vlees koopt. Je geeft de mensen waar ze van houden: in dit geval een sappige, lekkere burger, maar dan zonder de gezondheids- milieu- en dierenwelzijnsnadelen van vlees.
McDonalds in Canada
In Canada is Beyond Meat een samenwerking aangegaan met McDonalds. Achtentwintig vestigingen van de fastfoodketen hebben inmiddels de burger op de kaart staan. De komende weken wordt getest hoeveel belangstelling er is.
De toekomst in Nederland
In Nederland koop je de burger voorlopig bij de Albert Heijn of de Jumbo. Verder staat hij bij steeds meer hamburgerzaken op de kaart, bijvoorbeeld bij Frits, Ellis Gourmet en Thrill Grill in Amsterdam.
De Beyond Burgers die in Nederland worden verkocht, worden nu nog ingevlogen vanuit de Verenigde Staten – niet de meest klimaatvriendelijke manier. Voor 2020 staat er daarom een fabriek in Nederland op de planning, waar Beyond Burgers voor de Europese markt zullen worden geproduceerd. In Nederlandse supermarkten is nu alleen nog de originele Beyond Burger te vinden. In Amerika worden ook al worstjes en gehakt verkocht. Wellicht dat bij ons met de komst van een fabriek ook het aanbod wordt uitgebreid.